Un tramvia necessari que no pot quedar en un desig

by | juny 10, 2018

En el recent acte de presentació de les obres de l’antiga carretera, vaig quedar-me glaçat quan l’alcalde no va saber què dir davant de la pregunta d’un vilatà respecte a les gestions que hauria d’haver fet per disposar d’un estudi tècnic alternatiu al pas del tramvia, que inicialment havia de passar per l’antiga carretera.

El tema és realment preocupant perquè fa ben poc, en el ple de l’Ajuntament es va aprovar per unanimitat una segona moció per demanar que arribi el tramvia a Molins de Rei.

La moció entre altres coses feia referència a les obres que es realitzaran a la carretera i la necessitat de cercar una alternativa al pas del tramvia per la vila. Cal recordar que en el Pla d’Infraestructures 2011-2020 aprovat per la Generalitat i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) es contempla l’estudi de l’arribada del tramvia fins a l’estació dels ferrocarrils a Quatre Camins, tot passant pel mig de l’antiga carretera.

La moció també feia referència clarament a la imperiosa necessitat de cercar un pas alternatiu, donat que la remodelació de la carretera pot suposar un impediment real a que el tramvia passi per Molins de Rei. Aquest pas alternatiu és absolutament necessari, sens dubte, ja sigui mantenint el criteri actual de l’ATM d’arribada directa a Quatre Camins o bé pel proposat per la gent d’Iniciativa per Molins de Rei, connectant directament amb el nucli de població de Sant Vicenç dels Horts, estació de Quatre Camins i Pallejà.

Per aquesta raó la moció reclamava paralitzar qualsevol actuació urbanística a la zona de Can Coll [l’entorn de La Mola, entre l’avinguda de Barcelona, el carrer del Canal de la Infanta i el carrer Raseta] que pogués comprometre la viabilitat de l’arribada del tramvia a Molins de Rei, donat que l’únic traçat alternatiu possible passa necessàriament per que el tramvia passi per sobre del Canal de la Infanta. Està clar que és del tot necessari abans d’aprovar cap actuació urbanística, tenir resolt aquest problema i per això la moció requeria al govern municipal que demanés amb urgència a l’ATM la realització de l’estudi previst al PDI 2011-2020 contemplant altres possibles alternatives.

Ara podeu comprendre la meva preocupació quan l’alcalde no va saber què dir sobre les gestions efectuades a l’ATM sobre l’estudi aprovat per unanimitat al ple. El tema preocupa molt més quan comencen a sonar veus de que s’autoritzaran actuacions urbanístiques parcials a Can Coll que poden comprometre en el futur el pas del tramvia per un traçat alternatiu a l’antiga carretera.

Tots el vilatans i vilatanes hem d’estar amatents per evitar que interessos de promotors i propietaris amb una visió parcial posin en perill l’arribada d’un transport públic com és el tramvia que de ben segur suposarà un important impuls a una mobilitat sostenible i ecològica i de progrés econòmic global per la vila del segle XXI que volem.

Que el tramvia arribi a Molins de Rei resultava una quimera irrealitzable per a algú (alguns polítics coneguts van fer fins i tot burla en la campanya electoral de les municipals i en especial després de la paràlisi que suposava fer-lo passar per sobre del soterrament del tren a Sant Feliu). Però el cert es que no es tracta d’un somni: el Ministeri de Foment i ADIF ja han compromès l’inici de les obres de soterrament per al proper 2019. L’Ajuntament de Sant Feliu ja està negociant amb l’ATM l’extensió del tramvia al llarg de la seva ciutat i fer-ho tot seguit s’acabi el soterrament. Això fa clarament possible desplegar el tramvia fàcilment i fer-lo arribar a Molins l’any 2024-2025 en el marc del nou pla d’Infraestructures 2021-2030 que ha de redactar la Generalitat i l’ATM.

No puc entendre que el nostre govern municipal no hagi fet passos concrets i clars per exigir a l’ATM l’inici de l’estudi del tramvia previst al PDI. Tampoc entendré si des de l’Ajuntament finalment s’hipoteca una alternativa del pas d’aquest a l’autoritzar determinades actuacions urbanístiques a Can Coll (en el marc de la improvisació constant a la que ens té acostumats el nostre alcalde, potser més preocupat de temes nacionals que dels municipals).

És vital que cap actuació a Can Coll pugui condicionar la reserva d’espai perquè pugui passar el tramvia, doncs si ho fem estem condemnant Molins de Rei a que no hi pugui arribar mai aquest potent mitjà de transport.

Crec que Molins necessita i es mereix l’arribada del tramvia.
Luis Buñuel l’any 1954 des de l’exili mexicà va fer una pel·lícula anomenada ‘La il·lusió viatja en tramvia’.
La Il·lusió d’un Molins millor, més connectat amb els pobles propers i la comarca, amb un transport públic vigorós, que millori les nostres potencialitats comercials, culturals i econòmiques. És una il·lusió i una necessitat a la qual no podem renunciar.

Molins de Rei necessita que el tramvia hi arribi com més aviat millor, així com a Sant Vicenç dels Horts i a Pallejà. Hem de treballar de valent des de les institucions i en especial des de l’Ajuntament per assolir aquest objectiu. La gent dels Comuns vetllarem perquè no prevalguin altres interessos que no siguin els de bé comú.

No podem permetre de cap manera que el tramvia a Molins es quedi tant sols en un desig.

Lluis Carrasco Martínez és exregidor d’Iniciativa per Molins de Rei i membre de Catalunya en Comú

Aquest article ha estat publicat originalment per www.viumolinsderei.com

0 Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: