La integració de Molins de Rei a la zona 1 tarifària: una conquesta ciutadana

by | oct. 19, 2018

Els molinencs i molinenques ens hem de felicitar de què en el proper any 2019 la majoria de desplaçaments en transport públic ens costarà la meitat de preu del qual costava fins ara. La T-10, el títol de viatge més utilitzat, passarà a costar 10,20 euros en comptes dels 20,10 euros actuals, és a dir, cada viatge ens costarà 1,02 euros en comptes dels 2,01 euros que ens costa ara. Aquesta mesura no només afecta Molins de Rei, sinó a 17 municipis més de la zona 2 i de confirmar-se, suposarà un impuls importantíssim al transport públic del conjunt dels 36 municipis metropolitans.

El febrer del 2014 un grup d’usuaris del transport públic, tips de pagar el que considerem un preu abusiu i un greuge comparatiu amb altres municipis metropolitans, vàrem constituir la PTUP de Molins de Rei. Vàrem fer un manifest i vam recollir signatures a l’estació de trens i altres punts de la Vila. Amb tenacitat, paciència i sacrifici dia a dia vam aconseguir que gairebé 4.000 usuaris ens donessin suport.

Paral·lelament, vam establir vincles amb el moviment ciutadà en contra de les pujades del transport públic, participant en les concentracions a les estacions cada dimecres durant uns dos mesos i participant també a una manifestació a Barcelona a la plaça de Sant Jaume, com a cloenda de tot aquest moviment reivindicatiu, amb pancarta pròpia defensant l’ampliació de la zona 1 per Molins de Rei i altres municipis de la zona 2. Aquesta estratègia va tenir els seus fruits, aconseguint que el tema es mogués en els municipis metropolitans i es transformés en una reivindicació que apareixia constantment, convertint-la en una pressió als ajuntaments i a les autoritats del Transport Metropolità.

Les signatures recollides van ser entregades al Ple de l’Ajuntament de Molins de Rei, rebent el suport unànime de totes les forces polítiques; en paral·lel també vam portar-les al Síndic de Greuges que també ens va traslladar el seu suport i vam mantenir reunions amb l’Àrea metropolitana de BCN i l’Autoritat del Transport Metropolità defensant la inclusió de Molins a la zona 1.
Per cert, que a hores d’ara dia 17 de setembre, encara no ens han comunicat res a la nostra entitat, promotors d’aquesta reivindicació a la vila, mentre que veiem que tots els partits del govern municipal, ja han fet diversos comunicats per penjar-se la medalla.

El Grup Municipal d’ICV de Molins de Rei, un cop entregades les signatures, va proposar a l’Ajuntament la constitució d’una Ponència Unitària sobre la zona 1, per aconseguir que tots els partits molinencs treballessin plegats per assolir l’objectiu, cosa que es va produir i cal dir que ha estat una eina molt útil per defensar plegats la incorporació de Molins a la zona 1, davant de les autoritats Metropolitanes i la Generalitat. Vam sol·licitar formar part d’aquesta ponència i hem pogut participar com entitat amb les nostres propostes donant-li vida i objectius a assolir.

En una de les reunions amb l’ATM vam aconseguir que el 2017 el desplaçament de Molins de Rei incloent la RENFE a i des de Sant Feliu de Llobregat, es pogués fer amb targetes d’una zona en lloc de dues zones. Era una primera victòria, petita però important, pel que suposava de reconeixement de la nostra reivindicació.

La PTUP-MdR un dimecres recollint signatures a l’estació demanant la integració a la zona 1

Tanmateix, a altres municipis també es reivindicava formar part de la zona 1 i finalment la Generalitat i l’ATM plantegen la possibilitat d’aquesta incorporació en el marc de la T-Mobilitat, sempre i quan els ajuntaments paguessin el cost que els correspongui, com és el cas dels municipis de la zona 1, on els ciutadans ja paguen el tribut metropolità (anomenat abans recàrrec del transport a l’IBI) i del que estaven exempts temporalment els 18 municipis de la zona 2, però que formaven part de l’Àrea Metropolitana (AMB).

La T-Mobilitat s’enredereix per problemes econòmics i tècnics i finalment la pressió popular i dels ajuntaments en especial a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la voluntat política dels seus governants, cristal·litza en l’acord que s’ha anunciat aquests dies: a primers de 2019 es produirà la integració de 18 municipis a la zona 1, incloent-hi Molins de Rei.

Això ens abaratirà el preu del transport públic gairebé un 50%, però suposarà als propietaris haver d’abonar el tribut metropolità que es calcula en relació al valor cadastral i que esperem que s’apliqui amb les mateixes bonificacions que el moviment veïnal dels municipis de la zona 1 va aconseguir al voltant del 2008, i suposen un increment assumible.

Pel que coneixem l’alegria no és del tot completa, ja que s’aplicarà la zona 1 per a tots els títols metropolitans menys alguns de caràcter social com la Targeta Rosa (gratuïta per gent gran amb baixos ingressos) i la T-16 (per a infants fins a 16 anys) la qual cosa no és de rebut. És evident que seguirem batallant perquè la incorporació de Molins de Rei a la zona 1 sigui total i amb tots els drets i en tots els títols socials, sense cap retallada.

Hem d’agrair la tenacitat dels polítics que han recollit les reivindicacions ciutadanes i les han bellugat des de l’Ajuntament i l’AMB, fent possible que Molins de Rei estigui a la zona 1 tarifària. I els demanem que ens convoquin per propera vegada a la Ponència Unitària per conèixer tots els detalls de l’acord assolit.

Cal que ens felicitem pel triomf obtingut i cal agrair a totes i tots que ho han fet possible des del moviment ciutadà, en especial als gairebé 4.000 signants del manifest de la PTUP i a les persones que van assistir a les convocatòries dels dimecres a l’estació. Moltes gràcies!

Aquesta victòria ha estat possible gràcies a totes i a tots vosaltres.

Aquest article ha estat publicat originalment per www.viumolinsderei.com

0 Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: