Horts socials: un be comú que per incompetència municipal arriba massa tard

by | abr. 1, 2019

Un ja llunyà juny de 2014 , jo mateix com regidor d’Iniciativa per Molins de Rei, vaig presentar una moció al Ple, tot demanat la creació d’horts urbans i en especial de caràcter social com una eina de lluita contra la crisi i com un element important de dignificació de les persones que la patien i també com un instrument de manteniment de l’autoestima i integració.

Aquella moció va ser aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques i per tant, el govern de aleshores (sociovergència) va assumir el repte de tirar-ho endavant el més aviat possible, doncs era una eina més per lluitar contra la crisi i ajudar a persones que la estaven patint.

Estem a gener de 2019 i els horts socials per fi sembla que veuran la llum, desprès de les incansables vegades que hem demanat explicacions al govern al llarg d’aquests gairebé 5 anys i tant sols obtenint llargues.

El nou govern tripartit (CiU, ERC i CUP) també es va comprometre a desenvolupar-ho, però el cert és que les obres han tingut que esperar un any més doncs indiquen que per problemes burocràtics no s’ha pogut realitzar la contractació abans.

És evident que ens alegrarem de que es faci realitat la nostra proposta, malgrat el temps passat, però esta clar que l’impacte social que es perseguia en una època de crisi important que sobretot hem patit des del 2014 al 2017, ara tindrà un impacte força menor, afortunadament.

Però és obvi que en aquest afer contretament, però també en molts d’altres, s’ha posat de manifest un cop mes l’absoluta incompetència, manca de planificació, improvisació constant i falta de bona gestió per part dels respectius governs de amb dues èpoques, sociovergència i tripartit independentista, encapçalats en tots dos moments per CiU ara (PDeCAT).

Ens molt positiu de que per fi es posin en marxa els horts municipals (malgrat que potser, ara caldrà revisar el seu caràcter, donat el temps passat i el canvi de circumstàncies). Però necessàriament cal fer una profunda critica per la manca d’acció dels diferents governs municipals, pel que fa a als horts socials. Com és possible que un acord assumit pel Govern l’any 2014 d’un cost relativament baix, no s’hagi fet realitat fins passats quasi 5 anys?

El motiu d’emergència social pel qual es va proposar fer els horts, no admetia una espera tan llarga i malauradament la seva no execució en tot aquest llarg temps ens ha mostrat la realitat: la manca de sensibilitat social (que ha impedit ajudar a no poques famílies i persones en aquests anys tant fotuts de crisi que hem viscut) , i en especial per part de l’alcalde i el seu partit CiU ara PDeCAT , que han presidit el govern tots aquest anys. Mentre s’omplien la boca propagandisticament de tenir superàvits als comptes, i fer els pressupostos més socials de Molins de Rei (entre altres coses, per posar diners municipals per cobrir aspectes socials que havia abandonat la Generalitat, on ells també hi governaven). Em refereixo a les aportacions a les escoles bressol, ajuts socials, beques de menjadors escolars, etc.

Malgrat això, ara cal ser positius i animo als vilatans i vilatanes a aprofitar aquest nou be comú, que la gent D’ICV un llunyà 2014 vàrem proposar, apuntant-se a fer una realitat l’aprofitament d’espais municipals per usos agrícoles, recuperant un xic el nostre passat pagès i fent una vila més verda.

Des dels Comuns hi treballarem, perquè no es quedi tant sols en els horts ara programats al costat del Parc Agrari i l’ Institut, sinó que s’estengui a molts espais erms de propietat municipal ara abandonats a la serva sort.

Lluis Carrasco Martínez
Ex –regidor d’Iniciativa per Molins de Rei
Membre de Catalunya en Comú de Molins de Rei

0 Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: